Veckonytt för vecka 42

Publicerad av

Nu är vi snart framme vid lite välförtjänt ledighet. Vi kör på i ytterligare två veckor innan höstlovet vecka 44. Det som är nytt från och med nu är att barnen kommer att ha en svenskaläxa där fokus ligger på stavning och skapa meningar. Barnen får med sig den hem på måndagarna och sedan ska den tillbaka måndagen veckan efter så man har en hel vecka på sig. Vi kommer att ge barnen 10 ord som de ska träna på att stava och vi förväntar oss att barnen lärt sig dessa ord. Vi kommer att förhöra orden i form av ett glosförhör varje måndag på vår svenskalektion. Anledningen till varför vi valt en sådan här läxa är att det finns ett behov hos barnen att utveckla sin stavning samt att träna på att skapa egna meningar där dem visar att dem förstår ordet innebörd och hur man kan använda det i skriven text.

Vi har de senaste veckorna arbetat mycket med dubbelteckning här i skolan och det vore toppen om ni där hemma skulle kunna påminna barnen när de läser sin läsläxa så att uttalet blir korrekt. Vi märker att det finns en osäkerhet om man ska läsa ut vokalen lång eller kort.
Regeln som finns är följande:
Lång vokal (låter om den gör i alfabetet) när det är 1 konsonant efter t.ex. glas, tal, mata.
Kort vokal när det är 2 konsonanter efter t.ex. glass, tall, matta.

Som ni ser i veckoschemat nedan så står det att vi ska fotografera klassen och det stämmer. Vi kommer enbart ta gruppfoto och dessa kort är endast för skolans bruk. Det innebär att man kommer inte kunna beställa några foton till privat bruk. Kan vara bra att veta utifall barnen pratar om det hemma.

Den digitala matteläxan kommer att startas veckan efter höstlovet, alltså v.45. Den kommer att ligga från måndag till måndag.

Vecka 42
Måndag 18/10 – Läsläxa. Ny svenskaläxa skickas hem. Klassfoto i aulan.
Onsdag 20/10 – Idrott inne (ombyte och handduk). Simskola för vissa barn.
Fredag 22/10 – Idrott inne (ombyte och handduk). Läsläxa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *