Golden boy – Abigail Tarttelin

Golden boy – Abigail Tarttelin (2016) uHc

Den här boken utspelar sig i en engelsk småstad och handlar om snart 16-åriga Max, som är intersex, alltså han har både kvinnliga och manliga könsdelar. Max har egentligen inga problem med detta, men han vet heller inte så mycket. Han är uppfostrad som pojke och ser sig själv som pojke. Han tycker om tjejer och har varit ihop med ganska många, men aktar sig noga för att det ska bli seriöst, d v s att flickorna ska vilja ha sex med honom. Han tror att de inte skulle acceptera honom, och han vågar inte ta chansen utifall någon skulle sprida ut hans hemlighet.

Boken börjar med en ganska otäck våldtäktsscen och detta blir startskottet för Maxs identitetskris. Varje kapitel berättas av olika personer, kopplade till Max. Vi hör hans lillebror Daniel, hans mamma, pappa, läkaren, o s v och detta innebär att vi får se olika saker utifrån flera perspektiv, som tillför mycket till berättelsen.

Boken talar om intersex-fenomenet på ett pedagogiskt sätt, och utbildar läsaren på ett smart sätt genom att en allmänläkare på Maxs hälsocentral börjar läsa på om detta. Här får man också fram hur outforskat ämnet är och hur okunniga läkarna kan vara i denna fråga. Författaren tar, genom sina karaktärer, också upp hur problematiskt samhällets ständiga uppdelande av bl a kön kan vara. Allt är inte bara svart eller vitt (eller som här, manligt eller kvinnligt) utan detta kategoriserande kan vara väldigt begränsande på många sätt.

Jag tycker boken var jättebra, både själva berättelsen och ämnet. Boken innehåller mycket text och räcker därmed länge. Jag ställde mig lite frågande till översättningen ibland, och jag kan tänka mig att behållningen är större att läsa den på orginalspråket engelska om man känner att man klarar av det. Det var dock ingen stor grej, men på vissa ställen hajade man till och behövde läsa om meningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *