Åror – Elias Ericson

Åror – Elias Ericson (2013) Hci

Åror är en tecknad serie som handlar om Mika som börjar gymnasiet och känner att ingen förstår honom. Han blir läst som tjej, som Mikaela, namnet som står på id-kortet och på klasslistan. På busshållplatsen träffar han Izzy, en helt otroligt social och framåt tjej. Mika tycker att hon är snygg, och undrar varför hon ens pratar med honom och tror att Izzy tror att han är en lesbisk tjej och inte en kille. Resten av boken handlar om deras relation och att allt inte är riktigt som man tror.

Boken kan fungera som en jättebra och tydlig förklaring av vad det kan innebära att vara trans och hur det kan kännas att uppfattas av omgivningen som något annat än vad man själv upplever. Den tar också upp att alla inte känner samma sak, och att detta kan leda till konflikter och att man kan göra andra ledsna.

Golden boy – Abigail Tarttelin

Golden boy – Abigail Tarttelin (2016) uHc

Den här boken utspelar sig i en engelsk småstad och handlar om snart 16-åriga Max, som är intersex, alltså han har både kvinnliga och manliga könsdelar. Max har egentligen inga problem med detta, men han vet heller inte så mycket. Han är uppfostrad som pojke och ser sig själv som pojke. Han tycker om tjejer och har varit ihop med ganska många, men aktar sig noga för att det ska bli seriöst, d v s att flickorna ska vilja ha sex med honom. Han tror att de inte skulle acceptera honom, och han vågar inte ta chansen utifall någon skulle sprida ut hans hemlighet.

Boken börjar med en ganska otäck våldtäktsscen och detta blir startskottet för Maxs identitetskris. Varje kapitel berättas av olika personer, kopplade till Max. Vi hör hans lillebror Daniel, hans mamma, pappa, läkaren, o s v och detta innebär att vi får se olika saker utifrån flera perspektiv, som tillför mycket till berättelsen.

Boken talar om intersex-fenomenet på ett pedagogiskt sätt, och utbildar läsaren på ett smart sätt genom att en allmänläkare på Maxs hälsocentral börjar läsa på om detta. Här får man också fram hur outforskat ämnet är och hur okunniga läkarna kan vara i denna fråga. Författaren tar, genom sina karaktärer, också upp hur problematiskt samhällets ständiga uppdelande av bl a kön kan vara. Allt är inte bara svart eller vitt (eller som här, manligt eller kvinnligt) utan detta kategoriserande kan vara väldigt begränsande på många sätt.

Jag tycker boken var jättebra, både själva berättelsen och ämnet. Boken innehåller mycket text och räcker därmed länge. Jag ställde mig lite frågande till översättningen ibland, och jag kan tänka mig att behållningen är större att läsa den på orginalspråket engelska om man känner att man klarar av det. Det var dock ingen stor grej, men på vissa ställen hajade man till och behövde läsa om meningen.

Jag och du – Inti Chavez Perez

Jag och du – Inti Chavez Perez (2017) Vnd

Följande står om boken på Adlibris:

Hur flörtar man sjyst? Hur blir man ihop? Vad är mens?

I den här boken ställer ungdomar frågor och berättar själva om sina liv. Här kan du läsa om hur kroppen fungerar och om relationer. Boken är skriven särskilt för dig som är ny i Sverige.

Boken kommer ut i en svenskpråkig version och i en version på arabiska.

Inti Chavez Perez är sexualupplysare. Till den här boken har han intervjuat hundratals ungdomar, nyanlända, invandrare och in födda svenskar.

Inti Chavez Perez har tidigare givit ut Lätta sexboken och Respekt. Bägge har fått priser och Respekt är även utgiven i Danmark.

Jag har inte hunnit läsa boken, men bläddrat i den och jag tycker den verkar passa även för ungdomar som är födda och/eller har vuxit upp i Sverige. Jag planerar att även köpa in Lätta sexboken samt Respekt.

#seriöstdeträckernu – Marie-Chantal Long

#seriöstdeträckernu – Marie-Chantal Long (2017) uHc

Den här boken med den något ovanliga titeln (i form av en hashtag) handlar om tre kompisar som går i nian som får dick pics. Två av dem, Fina och Ayaan, blir väldigt ledsna och den tredje, Malou, blir arg och får nog. Hon börjar planera en hämnd, och Fina och Ayaan hänger på. Berättarperspektivet är Finas, och man får följa hennes känslor och våndor under arbetet med planen och verkställandet av hämnden.

Ämnet är superaktuellt och denna bok kom till och med före #metoo (tror jag), den är i alla fall skriven före #metoo. Jag tycker att boken är lite övertydlig, och jag kunde inte riktigt känna igen mig i den otroligt starka reaktion som bokens berättare Fina ger uttryck för i början av boken. Ju längre man läser så förstår man dock varför hon reagerar som hon gör, dels har hon levt lite ”utanför radarn” ett tag och dels är hon en väldigt känslosam person. Jag störde mig dock lite på henne, och även på Malou, boken igenom. Men, jag är ju inte 15, 16 år heller och det är väl inte så konstigt att jag inte identifierar mig jättemycket med huvudpersonerna i den här boken! 🙂

Fallen flicka – Christina Wahldén

Fallen flicka – Christina Wahldén (2009) uHc

Den här boken handlar om en tjej, Rona, som kom till Sverige från Afghanistan för några år sedan. Hon går i förberedelseklass och har en jättesnäll lärare. Rona har en väldigt kontrollerande pappa. Han bestämmer över hennes klädsel, vem hon umgås med och vad hon får göra på fritiden. Hon måste också ha övervakning av sin bror om hon ska göra något utanför skoltid. Rona har också en bror, som har någon form av utvecklingsstörning, som också utsätts av orättvis behandling av fadern, fast på ett helt annat sätt än Rona.

Handlingen kretsar kring hedersrelaterad problematik, och kom under tiden när uttrycket ”balkongflickor” myntades. Det är en väldigt sorglig historia, med många perspektiv. Boken är ganska tunn och gick relativt fort för mig att läsa. Wahldén kan konsten att sätta ord på svåra saker och beröra utan att krångla till det. Inte den bästa bok jag läst, men den är väldigt läsvärd och man känner verkligen med karaktärerna i den här berättelsen.

Boken finns på skolbiblioteken i både pocket och inbunden version.

 

Träff med lärare i Arbrå

Igår var det måndag och jag hade på kort varsel fått tid att träffa ett lärarlag på Arbråskolan på eftermiddagen. Jag har efterfrågat detta eftersom det i allmänhet har känts som att det funnits en osäkerhet kring hur man hittar i biblioteket och ingen verkar ha vetat om att det finns en katalog som man kan söka i på webben. Nu vet i alla fall personal i årskurs 4-6 det och det var jättekul att få prata med dem om biblioteket. Alla är överens om att biblioteket är ett mycket viktigt inslag för elevernas läsning, och speciellt för läsintresset. Jag hade  gjort en lite tråkig powerpoint-presentation, men det gick ju bra ändå 🙂

Här följer länkarna jag tipsade om, ifall någon av er som var med vill ha en påminnelse:

Jag spenderade hela dagen i Arbrå och förberedde en del inför Kärleksveckan som drar igång nästa vecka.

Idag är jag tillbaka på kontoret och ska försöka jobba ikapp en del saker på förra veckans attgöralista som inte hanns med…

Jag började dagen med att öppna paket, och det är ju alltid roligt. Har beställt hem en del nytt inför Kärleksveckan och nästan allt hade kommit. Nu ska materialet läggas in i datasystemet och fraktas ut till skolorna. Om jag vore optimistisk så skulle jag säga att jag skulle hinna med något mer än detta idag, men som tur är så är jag mer av en realist! Nu är det dags för kaffe, då kanske det blir fart på grejerna!

Vecka 5

Nu är det ny vecka igen och för mig ser det ut så här, i stora drag:

Måndag: Lista behov inför upphandling av bibliotekssytem till Kilafors, planering av teman för vårtermin, bokbeställning inför Kärleksveckan (v. 7).

Tisdag: Leta material i samlingarna till Kärleksveckan, katalogisera och registrera böcker, skylta på Granbergsskolan, sista Läslyftet för mig i Vallsta.

Onsdag: Inköpsmöte på folkbiblioteket, jobb i Alirskolans bibliotek, möte med systemförvaltare om bibliotekssystem, sista mötet inför Kärleksveckan.

Torsdag: Planera mer i detalj för Kärleksveckan, titta på litteratur till Granbergsskolans krisgrupp.

Fredag: Skylta upp tema ”Alla olika, alla lika” på Nyhamre skola och Björktjära skola och fixa rätt information i pärmarna.

Julkalender-fiasko!

Hejsan!

Jag hade tänkt att skylla på teknikstrul när jag kom tillbaka efter jullovet och inte fullföljt julkalendern, men jag tänkte att det är dumt att fara med osanning så tidigt i blogg-karriären. Sanningen är helt enkelt att jag varken hann läsa böcker eller skriva blogginlägg innan jag gick på ledighet. Så, vi får se om det kommer två avslutande luckor retroaktivt 🙂

Nu är det alltså en ny termin, det har redan gått tre veckor faktiskt. Jag har hunnit med att beställa biblioteksinredning, haft bokprat om tecknade serier, varit på MIK-konferens samt varit sjuk (och en massa annat förstås).

Lite bilder från MIK-konferensen, bl a Elza Dunkels selfieskola!

Den här terminen kommer fokus ligga på att starta upp ett skolbibliotek på Kilafors skola, där man i nuläget inte har något. Vi har planer på att börja digitalt och sedan utöka efter hand. Samtidigt ska jag försöka se till att ruljansen flyter på ute på skolorna, med personalen där och att få ut nya böcker (och gallra!).

Idag befinner jag mig på Arbråskolan och har haft nöjet att träffa klass 3 och försöka inspirera dem till sitt arbete med att göra egna böcker. Jag visade upp olika typer av böcker för att visa på att det finns flera sätt att göra en bok, och visade hur streckkoden och olika märkningar fungerar lite kort. Tanken är att de ska få registrera sin färdiga böcker i bibliotekets katalog, och att jag ska gå igenom hur den är uppbyggd och varför man ska registrera böckerna i en katalog. Jag hoppas att det ska bli ett roligt och pedagogiskt sätt att visa på nyttan med katalogisering och klassificering, och att det faktiskt är användbart när man kan söka efter olika saker. Vi får se!

Jag har också haft ett möte med rektorerna på skolan och pratat om vilka förväntningar vi kan ha på varandra, vad vi ska ha biblioteket till och hur vi ska kunna utveckla biblioteket. Ett bra avslut på den här veckan, som inleddes med tre dagars sjukfrånvaro för min del!

Imorgon är det Förintelsens minnesdag och jag har skyltat upp på några av skolorna med både nytt och gammalt på ämnet. Precis nu kom det in ett gäng fyror som var väldigt intresserade!

Bilder från Arbråskolan och Björktjära skola!

Lucka 22

Bakom lucka 22 finns inte mindre än tre böcker, alla från Nypon förlag som specialiserat sig på lättlästa böcker för barn och ungdom. Dessa är tänkta för ungdomar från 12 år.

Nu räcker det! av Bente Bratlund handlar om en tjej som upptäcker att hennes mamma ljuger för familjen, och det gör att hon bli väldigt besviken och börjar göra lite dåliga saker själv. En bok om relationer till olika människor och hur det känns när folk ljuger.

Demonen av Mats Johansson är en spöklik historia om en tjej som möter en konstig, äkta epa-traktor på vägen hem genom skogen en mörk kväll. Det verkar som att föraren av epan vill race:a med hennes A-traktor. Spännande historia med inslag av oförklarliga händelser.

Flytten av Lina Stoltz handlar om en familj som kommer från Syrien till ett mörkt och kallt Norrland, och som tänker göra allt för att kunna flytta därifrån så fort som möjligt. Men saker och ting tar tid, och kanske är det inte så tokigt i norr?

 

Bildkällor:

https://www.nyponforlag.se/wp-content/uploads/2017/07/9789175678429.jpg

https://www.nyponforlag.se/wp-content/uploads/2017/07/9789175678511.jpg

https://www.nyponforlag.se/wp-content/uploads/2017/07/9789175678535.jpg

Dags för julklappar!

Jag har valt att köpa in en liten julklapp till rektorerna på ”mina” skolor! Alla får samma sak, så ingen ska bli avundsjuk! 🙂 Kommer skicka dem med internposten, så det kan hända att de får klappen efter jul, men vad gör det? Ingen blir väl ledsen av ett extra paket efter jul!? Jag tänker inte avslöja vad det är i paketet nu, men det är garanterad skolbiblioteksrelaterat.

Idag jobbar jag sista dagen innan jullovet, och kommer att vara tillbaka på jobbet 8 januari. Bloggen kommer att uppdateras med adventskalendern ända fram till julafton, lita på det!

God jul alla skolbibliotek-fans! 😉