Då var det dags för den näst sista veckan innan det stundande höstlovet. Det speciella denna vecka är skolfotot under måndagen och att det är kemins dag på fredagen. Därför kommer vi att genomföra några experiment under fredagen och temat för i år är ”Läkemedel för längre liv”.

 

På NO-lektionerna fortsätter vi med NTA-temat Förändringar och vi har kommit fram till uppdrag 2 samt 3. Barnen tycker det är väldigt roligt och intressant dock lite svårt gällande hur man ska dokumentera experimenten, men det jobbar vi vidare på.

 

Vi har bestämt att barnen kommer att genomföra NTA-temat Testa Teknik i olika perioder. Den gula gruppen startade förra veckan och kommer att arbeta med temat fram till jullovet. Efter jul är det den röda gruppens tur. Om vi skulle ha kört teknik med båda grupperna samtidigt skulle det ha gått två veckor mellan lektionerna och det kändes inte helt optimalt. De veckor man inte har tekniktemat har man bild istället.

 

Vi siktar efter att få igång den andra läxan direkt efter höstlovet och det kommer bli en matteläxa. Vi har ännu inte bestämt om den blir digital eller inte.

 

Viktiga datum

29 oktober till 2 november – Höstlov

28 november – Öppet hus på skolan på kvällen.

 

Veckonytt vecka 42

Vecka 42

Mån. 15/10        Skolfoto! Kl.12-13.

 

Tis. 16/10          Idrott inne – ombyte.

 

Tors. 18/10        Läsläxan till skolan och ny läsläxa hem. Idrott inne – ombyte.

 

Fre. 19/10         Kemins dag!  Simskola för en del av barnen i klassen – badkläder, duschtvål och handduk.

 

Idag har vi tittat på Lilla Aktuellt skola och då var det ett inslag om ”Momo-challenge”. Detta väckte många känslor och en viss oro. Vi har pratat mycket om det i skolan idag men det kan ju vara så att det behövs pratas mer om det hemma.

Nu är det bestämt gällande skolfotograferingen och vi kommer att ta kort måndagen 15 oktober efter lunch. De barn som är med i elevrådet kommer att fotograferas även på fredagen 12 oktober.

 

Kom ihåg att meddela Annelie oavsett om ni har möjlighet till digital läxa eller inte.

 

Viktiga datum

29 oktober till 2 november – Höstlov

 

Veckonytt vecka 41

Vecka 41

Tis. 9/10           Idrott inne – ombyte.

 

Tors. 11/10         Läsläxan till skolan och ny läsläxa hem. Idrott inne – ombyte.

 

Fre. 12/10         Skolfoto för de elever som tillhör elevrådet. Simskola för en del av barnen i klassen – badkläder, duschtvål och handduk.

Vi har fått information från fritids att det fungerar jättedåligt gällande att fylla i vilka tider som barnen ska vara på fritids. Det är så illa att ibland är det helt blankt och fritids har ingen aning om vad som gäller. Det blir speciellt svårt de dagar då fritids går till skolskogen eftersom de inte vet hur många barn som egentligen ska med.

 

Vänligen från och med nu måste det blir en rejäl skärpning! Oavsett om man har lämnat in ett ramschema med tider så är det ni föräldrar som måste fylla i tiderna kontinuerligt! Tyvärr har inte fritidspersonalen möjlighet att göra detta eftersom det är  många barn och det finns för lite tid.

Med allra största sannolikhet kommer vi i åk3 att fotografera oss efter lunch måndagen 15 oktober. De barn som är med i elevrådet kommer att ta det kortet redan på fredagen 12 oktober.

 

Denna vecka kommer vi att inleda NTA-lådan ”Förändringar” på
no-lektionen. Barnen kommer att få hjälpa till att packa upp allt samt pricka av så allt finns med.
Sedan kommer de att få göra det första uppdraget.

 

Vi kommer att ha en öppet hus kväll i november, mer info kommer när vi närmar oss november månad.

 

Viktiga datum

15 oktober – Skolfoto

29 oktober till 2 november – Höstlov

Veckonytt vecka 40

Vecka 40

Tis. 2/10          Idrott ute – ombyte.

 

Tors. 4/10         Läsläxan till skolan och ny läsläxa hem. Idrott ute – ombyte.

 

Fre. 5/10          Simskola för en del av barnen i klassen – badkläder, duschtvål och handduk.

Följande punkter togs upp:

  • Läget i klassen – det har förbättrats sparsamt sen ifjol men vi jobbar stenhårt vidare med fult språk och attityder.

 

  • Bedömningsstöd – Vi fortsätter med bedömningsstödet från Skolverket gällande ämnena svenska och matematik. Vi kommer att genomföra det under början av höstterminen och på vårterminen ersätts de av nationella proven.

 

  • Läxor – Läsläxan fortsätter veckovis och det nya för i år är att en del av barnen kommer att ha en läxbok som är kopplad till läseboken (ABC-klubben – Nyckeln till skatten). Det är jättebra om ni börjar samtala och prata om texten som barnet läst i sin läxa. Dels för att träna sin läsförståelse och dels för att träna den kommunikativa förmågan. Vi kommer att ha en läxa till men än så länge är utformningen av den inte riktigt klar. Den kommer att variera mellan svenska och matematik, t.ex. kan det vara stavningsläxa några veckor och sedan blir det en matteläxa där vi t.ex. tränar uppställningar. Det kommer styras av vilka behov vi ser hos barnen. Eventuellt kommer denna läxa ibland bli digital dvs. att den görs via dator eller ipad. Vi kommer inom den närmsta framtiden skicka ut en förfrågan gällande om man har tillgång till en digital resurs hemma eller inte, för att sedan ta beslut om det är möjligt att ha en digital läxa.

 

  • Nationella prov – dessa kommer att starta v.11 11/3 dvs. alldeles efter sportlovet och pågå fram till v.20 17/5. Det kommer inte att beviljas några ledigheter under denna period och blir man sjuk så kan man, om man orkar, endast komma och göra provet för att sedan åka hem igen. De nationella proven avser ämnena svenska och matematik och sammanlagt är det ca 15-18 delprov dvs. ca 7-9 delprov i vardera ämne.

 

  • NTA – Detta är en nyhet för i år även om vi smygstartade lite med det i slutet av förra året då vi gjorde ”Fjärilars liv” – arbetstemat då vi följde en fjärils hela livscykel. Nu under höstterminen kommer vi att arbeta med två andra NTA-teman: ”Förändringar” på NO:n och ”Testa teknik” på tekniklektionerna. NTA är en förkortning av ”Naturvetenskap och teknik för alla” och har funnits i ca 20 år. Om man vill läsa mer om NTA kan man gå in på NTAskolutveckling.se

 

  • Övrigt – Det kom en fråga om vi får lämna ut klasslistor med telefonnummer till barnen men eftersom GDPR har trätt i kraft får vi inte längre göra detta.

Vi kommer att gå igenom läsläxan med eleverna redan på tisdag 25:e september eftersom eleverna är lediga på torsdagen (studiedag för lärarna) då vi egentligen brukar gå igenom läxan. Det betyder att det blir två dagar kortare för denna läxa.

 

Vi blev väldigt glada över att det var så många föräldrar som var närvarande på föräldramötet. Det kommer att läggas upp ett kortfattat protokoll här på bloggen gällande vilka punkter som togs upp.

 

Äntligen har vi fått nya datum för skolfotograferingen och det är 12/10 samt 15/10. Vi har önskat att vår klass får fotografera sig på måndagen 15/10 efter lunch men det är inte helt spikat, återkommer med mer info.

 

Viktiga datum

12 eller 15 oktober – Skolfoto

29 oktober till 2 november – Höstlov

Veckonytt vecka 39

Vecka 39

Tis. 25/9          LÄSLÄXAN till skolan och ny läsläxa hem. Idrott ute – ombyte.

 

Tors. 27/9         Studiedag – lovdag för eleverna. Fritids öppet.

 

Fre. 28/9          Simskola för en del av barnen i klassen – badkläder, duschtvål och handduk.

Nu är utvecklingssamtalen igång för fulla muggar och vi vill bara påminna igen om att barnen ska färglägga blomman hemma och ta med det pappret till samtalet. Eftersom vi utgår från det när vi sedan träffas kan det vara bra om ni pratat om de olika områdena så att barnet är väl förberett.

 

Denna vecka är det föräldramöte på onsdagskvällen kl.18:00 och det börjar som vanligt i aulan för gemensam start med bl.a. lite information av rektor Åsa och sedan kommer vi att fortsätta i sal 13 (den röda gruppens klassrum).

 

Nu på fredag har vi vår årliga skogsdag som 6:orna håller i vilket innebär att vi kommer att vara i skolskogen hela förmiddagen. Tänk på att det är bra om barnen har skor och kläder efter väder.

 

Viktiga datum

27 september – lovdag för eleverna

(studiedag för lärarna)

Veckonytt vecka 38

Vecka 38

Tis. 18/9           Idrott ute – ombyte.

 

Ons. 19/9          Föräldramöte kl.18:00-19:30 (start i aulan).

 

Tors. 20/9         Idrott ute – ombyte.

 

Fre. 21/9          Simskola för en del av barnen i klassen – badkläder, duschtvål och handduk. Skogsdag.